zaterdag 31 oktober 2015

Bewust kompas

Iedere dag, ieder moment vraagt om keuzes. Wat is belangrijk voor vandaag. Wat wil je doen? Het gaat over acties. Werken of spelen? Of allebei?

Waar heb je behoefte aan? Welke acties zullen je aan het einde van de dag tevredenstellen? Waar komt het antwoord op deze keuzes vandaan? Heel eenvoudig: inchecken bij jezelf.

Inchecken bij jezelf is een vaardigheid van luisteren en voelen/ervaren. Het is een innerlijke bezigheid en het is zelfzorg.

Wanneer je voor jezelf gaat verwoorden wat er vanbinnen gebeurt, wordt het nog duidelijker. Woorden geven aan je emoties, je wensen en je grenzen verduidelijkt je aanwezigheid en je identiteit. Op de eerste plaats voor jezelf. En natuurlijk ook voor je dierbaren, als je het met ze deelt.

Dit inchecken bij jezelf vraagt een accepterende en waarderende houding. Het is jezelf de ruimte gunnen om je positie te bepalen voor deze dag. In feite betekent het dat je de automatische piloot uitschakelt en zelf het stuur in handen neemt, bewust. Ik adviseer het mensen wanneer ze overprikkeld, overstuur, angstig of overwerkt zijn. Want de automatische piloot heeft hen in de problemen gemanoeuvreerd.

De automatische piloot moet opnieuw worden ingesteld. Wat er ook gebeurt, je kunt het bekijken met volle aandacht. Je relatie met alle omstandigheden kan verbeteren. Automatische reacties zijn te transformeren naar bewuste, redelijke, uitgebalanceerde antwoorden.

Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud op het gebied van zelfzorg en zelfverwerkelijking is het inchecken bij jezelf, in eerste instantie, geen prettige bezigheid. Je loopt aan tegen moeilijke emoties en opvattingen (faalangst, perfectionisme, minderwaardigheid, verlatingsangst). Maar als je de moed opbrengt daar rustig doorheen te werken, zal het steeds duidelijker worden wat echt goed voor je is en wat je echt nodig hebt om gelukkiger te worden.

Luisteren naar jezelf, ruimte maken voor je emoties door ze te verwoorden. Je valkuil en inspiratiebronnen ontdekken. Dat is leren van jezelf. Als je dat durft zal je kompas zich ontwikkelen tot een toetssteen in je leven. Een anker waar je altijd naartoe kunt om te checken of je op de goede weg bent. Dit spoor is enkel toegankelijk voor diegenen die hun fouten of vergissingen durven toe te geven aan zichzelf en anderen.

Doelbewuste, niet-oordelende aandacht leidt naar minder ‘zeker weten’ en meer vertrouwen op jezelf.